فناوری بی سیم از طریق فرکانسهای رادیویی، این امکان رو به دستگاهها میدهد که بدون ارتباط فیزیکی با دیگر دستگاهها ارتباط برقرار کنند. در این مقاله میخواهیم درباره ارتباطات بی سیم در اینترنت اشیا و انواع پروتکلهای ارتباطی بی سیم صحبت کنیم. چرا که اینترنت اشیا با اتصال ایجاد میشود. اما از آن جایی که اینترنت اشیا بسیار وسیع و چند وجهی است، نمیتوان از یک راه حل ارتباطی برای اتصال به همه اشیا استفاده کرد. به همین دلیل از انواع مختلف فناوریهای بی سیم، برای برنامههای اینترنت اشیا استفاده میشود. هر یک از این فناوریها، دارای نقاط قوت و ضعف بر اساس معیارهای شبکهای هستند. با استفاده از این معیارها میتوان تعیین کرد که کدام برنامهها برای کدام فناوری مناسب هستند.
انواع پروتکل های ارتباطی بی سیم
-
LPWANs
شبکههای کم مصرف LPWAN از جمله ارتباطات بی سیم در اینترنت اشیا به حساب میآیند. این سیستمهای بی سیم، ارتباط دور برد را ارائه میدهند. آنها از باتریهای کم مصرف و ارزان قیمت که سالها دوام دارند، برای پشتیبانی از شبکههای IOT در مقیاس گسترده استفاده میکنند. LPWANها میتوانند انواع حسگرها را به هم متصل کرده و در برنامههایی مانند نظارت بر محیط زیست، ردیابی و…استفاده میشوند. اما از آن جایی که LPWANها فقط میتوانند بلوکهای کوچکی از دادهها را با سرعت کم ارسال کنند، بنابراین برای مواردی که به پهنای باند بالا احتیاج ندارند و به زمان حساس نیستند، مناسب میباشند.
-
شبکههای سلولی (Cellular)
یکی دیگر از ارتباطات بی سیم در اینترنت اشیا شبکههای سلولی میباشد. اکثر شبکههای سلولی (شبکههای تلفن همراه)، ارتباطات پهنای باند 4G را پشتیبانی میکنند. این شبکه از تماسهای صوتی و برنامههای پخش ویـدئو نیز پـشتیبانی میکند. با این حال، آنها هزینههای عملیاتی و نیازهای برق بسیار بالایی را تحمیل میکنند. شبکههای سلولی برای اکثر برنامههای اینترنت اشیا، که از طریق شبکههای حسگر باتری کار میکنند، قابل استفاده نیستند. اما در مواردی خاص، مانند اتومبیلهای متصل یا مدیریت ناوگان در حمل و نقل استفاده میشوند.
-
Zigbee و پروتکل مش
یکی دیگر از انواع پروتکل های ارتباطی بی سیم ، Zigbee است. Zigbee یـک اسـتـــانـدارد بـی سـیـــم بـا بـرد کـوتـاه و کـم مــصـــرف مـیبـاشـد، که مـعمـولا برای گسترش پوشش با پخش مجدد دادههای سنسور بر روی چندین حسگر استفاده میشود. از آن جایی که Zigbee و پروتکلهای مش، دارای برد کوتاه فیزیکی هستند، برای برنامههای اینترنت اشیا با برد متوسط و توزیع یکنواخت گرهها مناسب هستند.
-
بلوتوث (Bluetooth)
یکی از ارتباطات بی سیم در اینترنت اشیا بلوتوث میباشد که دارای برد کوتاه است. در ابتدا بلوتوث کلاسیک، برای تبادل دادههای نقطه به نقطه یا نقطه به چند در نظر گرفته شده بود. اما بعدها از بلوتوث کم مصرف برای پرداختن به کاربردهای اینترنت اشیا، در مقیاس کوچک استفاده شد. دستگاههایی که دارای قابیلیت بلوتوث هستند، بیشتر در رابطه با دستگاههای الکترونیکی استفاده میشوند و به طور معمول، از تلفنهای هوشمند، به عنوان مرکز انتقال دادهها به ابر استفاده میکنند. آخرین نسخههای بلوتوث، برای برنامههای iot صنعتی مناسبتر هستند. چـرا کـه دارای مــصــرف بـرق پــایـیـن و بـرد طـــولانــی میباشند.
-
Wifi
Wifi نقش مهمی در انتقال دادهها با توان بالا برای محیطهای سازمانی و خانگی دارد. wifi برای اتصال دستگاههایی که میتوانند به راحتی به پریزهای برق متصل شوند، مناسب هستند. با این حال در حوزه اینترنت اشیا، از نظر پوشش، مقیاس پذیزی و مصرف برق محدودیتهایی دارد. Wifi به علت مصرف زیاد انرژی، برای استفاده در اینترنت اشیا صنعتی و ساختمان هوشمند امکان پذیر نیستند.
-
RFID
یکی دیگر از ارتباطات بی سیم در اینترنت اشیا RFID میباشد. این فناوری در بخش خرده فروشی و تدارکات استفاده میشود. این فناوری از امواج رادیویی برای انتقال مقادیر کمی از دادهها در فاصله بسیار کوتاه استفاده میکند. به این شکل که با چسباندن برچسب RFID بر روی محصولات، میتوان آنها را ردیابی کرده و مدیریت کنند.
کلام ژیپان
اگر درباره انواع پروتکل های ارتباطی بی سیم سوالی داشتید، میتوانید با کارشناسان ژیپان تماس گرفته و پاسخ خود را دریافت کنید.